Батареї для електрокарів подешевшали на 90 відсотків за останні 10 років

batarei

Експерти Green Car Congress провели дослідження та з’ясували, що, незважаючи на складності автомобільної індустрії, спричинені пандемією коронавірусу, за останні десять років вартість акумуляторів електрокарів знизилася майже на 90 відсотків.

Якщо у 2010 році ціна кіловат-години у літій-іонних батареях становила 1200 доларів, то зараз середня вартість вже 132 долари (експерти зазначають, що така тенденція може у найближчій перспективі вирівняти вартість «зелених» моделей та машин, які використовують ДВЗ).

Незважаючи на брак мікроелектронних компонентів, зупинки виробництв та інші складнощі, спричинені пандемією COVID-19, лише за останній рік батареї електромобілів подешевшали на шість відсотків. Найнижчі ціни на акумулятори зараз у Китаї, де вартість кіловат-години становить 111 доларів. Це не дивно, оскільки саме у Піднебесній зосереджено найбільшу кількість виробництв електрокарів (у США ціни на батареї вищі на 40 відсотків, у Європі – на 60 відсотків).

Така тенденція пов’язана із зростанням обсягів виробництв, адже щойно товар стає масовим, його вартість суттєво знижується, однак у випадку із батареями для електрокарів є свої нюанси. Акумуляторам необхідні корисні копалини та технології для утилізації. У зв’язку з цим ціни на АКБ періодично можуть підвищуватися. На думку фахівців, зниження вартості батарей зрештою призведе до того, що «зелений» транспорт стане таким же доступним, як автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння.

Схожі записи