Вживані Tesla продають у США дорожче за нові

vzhivani_tesla

Tesla Model 3 стала найбільш швидко продаваним автомобілем на вторинному ринку США. Як повідомляє Electrek, іноді американці готові платити за старі Model 3 більше, ніж за нові. На це є кілька причин: електрокари Tesla користуються високим попитом, а новий автомобіль нелегко купити через скорочення виробництв на тлі дефіциту чіпів. Нарешті, зростання інтересу до «вторинки» пояснюється особливостями податкового законодавства.

За даними американського агентства iSeecars, на продаж уживаної Tesla Model 3 в США у вересні йшло близько 16 днів, а середня вартість становила 47 453 долара. Стартова ціна нової Model 3 помітно нижче – 42 000 тисячі доларів. Для порівняння, Mitsubishi Outlander з пробігом купують за 19,7 дня, а Toyota Prius – за 20,7 дня, хоча за них просять майже в 2,5 рази менше.

vzhivani_tesla1

Висока середня ціна пояснюється продажем дорогих комплектацій, однак і при порівнянні цін на однакові «Тесли» на первинному і вторинному ринках остання нерідко виявляється вище.

Так, на сайті Tesla нового господаря шукає Model 3 Long Range 2019 року з пробігом близько 14,5 тисячі кілометрів, оцінена в 60 700 доларів. У 2019 вартість такого електрокара становила 49 900 доларів, доплата за темно-синій колір і 19-дюймові колеса – 2500 доларів, а ще 6000 доларів додавав автопілот Full Self-Driving. Таким чином, підсумкова ціна дорівнювала 58 400 доларів, що нижче нинішнього цінника на «вторинці».

Однак такі розцінки не заважають Model 3 лідирувати за швидкістю перепродажу. Ще три роки тому Tesla поставила в США 200 тисяч автомобілів і позбулася державної податкової пільги в 7500 доларів, що знижує ціну нових електрокарів для покупців. В результаті покупка нової «Тесли» для американців стала менш вигідною. Крім цього, через брак електронних компонентів нові автомобілі виявилися в дефіциті, що теж сприяє притоку покупців на вторинний ринок.

Проблеми з поставками комплектуючих також вилилися в затримки нових моделей Tesla на шляху до конвеєра. Суперкар Roadster і тягач Semi запустять в серію тільки в 2023 році – через шість років після прем’єри. Тоді ж стартує виробництво пікапа Cybertruck, представленого в 2019 році. Він вийде не в порожній сегмент: конкуренти Tesla – Rivian і Ford – вже запустили виробництво електричних вантажівок, а на підході General Motors з Hummer EV.

Схожі записи