Електромобілі Renault офіційно в Україні!

1renault7

7 квітня 2017-го року розпочалась виставка електромобілів під назвою «Plug-In Ukraine 2017». Після урочистого відкриття першою ж великою подією заходу стала прес-конференція Renault, котру проводили менеджер із бізнес-розвитку електромобілів Renault Group Сандрін Жодон та голова правління Renault Ukraine Яна Міненко.

Нам наголосили на тому, що Європа є другим за значенням ринком для електромобілів після Китаю. «На сьогодні в Європі «Ніссан» – лідер ринку – зазначила Сандрін – Зараз в Європі 400 000 електромобілів. І кожен четвертий електромобіль проданий у Європі – електромобіль Рено

Зазначили також і про те, що саме потрібно для країни, а точніше для компанії, котра збирається розвивати свій бренд електромобіля у цій країні, аби досягнути успіху. Перше – це велика структура, котра захоче поповнювати свій автопарк електромобілів. Найбільша така структура у франції, це служба «La Poste» (не важко здогадатись, чим вона займається). Тож компанії з доставки потрібні електромобілі із хорошим запасом ходу.

«Тож у нас є клієнти, у нас є електромобілі, але аби вдало продавати електромобілі, потрібні зарядні станції. Ми пропонуємо своїм клієнтам встановлювати зарядні станції у себе вдома. Це набагато зручніше та безпечніше ніж заряджання електромобіля від мережі змінного струму. – сказала Сандрін, а також додала, що – клієнт, який купує електромобіль не хоче змінювати своє життя. Живлення електромобіля не має бути проблемою, тож їдучи на роботу ви цілком можете зарядити свій електромобіль на публічній станції».

“В Україні вже є інфраструктура”

dscn1972

Сандрін Жодон – менеджер розвитку електромобілів Renault.

В Україні вже є зарядна інфраструктура. Оцінити її можна поглянувши на карту зарядних станцій в Україні. На питання про те, наскільки ця інфраструктура розвинена, Яна Міненко, голова правління Renault Україна, відповіла, що по всій Україні розміщено 500-600 зарядних станцій. Також розміщені по дві зарядні станції біля кожного сервісного центру Рено.

Статистика Renault говорить, що 85-90% клієнтів заряджаються в домашніх умовах. 10-15% клієнтів заряджаються під час поїздок на публічних станціях. А так як сьогодні збільшується запас ходу електромобілів, то виникає потреба й в швидкісних зарядних станціях. От тільки вони не надто заряджені. За статистикою лише 0-10% клієнтів заряджаються з їхньою допомогою.

На даний момент у Європі 83 892 зарядні станції, із котрих 82 210 звичайні зарядні станції (98%) та 1 682 швидкісні зарядні станції, а тобто лише 2%.

Також, для вдалого розвитку ринку електромобілів потрібна допомога від держави. В багатьох країнах світу існує безліч приємних бонусів для власників електромобілів, це має полегшити вибір клієнта у сторону електромобіля. Це такі бонуси як безплатні парковки, дозволений проїзд по смугах громадського транспорту, та інше. І це вже не говорячи про зняття податків, що знижує вартість електромобілів. У багатьох країнах Європи вже існують подібні програми.

До прикладу, в Римі в історичний центр міста можна заїжджати лише електромобілем. Гонг-Конг узагалі звільнив електромобілі від імпортного збору. В Кореї можна безплатно заряджати електромобілі на публічних станціях.

«Норвегія – це приклад того, як розвивати електромобілі в європейських країнах». У Норвегії повністю звільнили покупців від ПДВ на електромобілі. Це зменшило вартість електромобілів і тепер вони приблизно на 30% дешевші, ніж автомобілі із двигуном внутрішнього згоряння. У минулому році частка продаж електромобілів у Норвегії сягнула 17%. Аби орієнтуватись краще, 12.6% автотранспорту Норвегії – Електромобілі.

Тож Норвегія, в принципі, лідер у напрямку “електромобілізації” серед європейських країн. До прикладу, найближче до Норвегії зараз знаходиться Франція, рідна країна компанії Renault. Частка електромобілів у країні складає 1.1% від усіх авто. Різниця разюча, чи не так? Але всім іншим країнам, на жаль, і до цього ще далеко.

Що цікаво, Renault намагаються (за словами самих же представників Рено) популяризувати електромобілі у Франції. До прикладу, в залежності від того, який електромобіль Renault ви купуєте, то отримуєте від 1000 до 10 000 євро бонусу.

Щодо України, то в нас теж готують закон про подібні «бонуси» для власників електромобілів. Тобто на підготовці закони про те, що електромобілі зможуть безплатно паркуватись будь де, їздити по смугах громадського транспорту та інше. Також очікується зменшення вартості електромобілів на 20% за допомогою відміни податків на них.

“У нас динаміка краща, ніж у Росії”

jana_minenko_renault_ukraine_2017

Яна Міненко – голова правління Рено Україна.

Яна Міненко звернула також увагу на те, що в Україні розвиток електромобілів набагато більш обіцяючий, ніж в навколишніх країнах. Є цікавість, є попит, є перспективи. «В Україні динаміка краща, ніж у Росії» – сказала вона, щодо теми розвитку електромобілів в Україні.

За даними Renault Ukraine щодо продажів за 2015-2016 роки, в Україні 290 нових електромобілів, а це, до речі, 154% приросту. Також офіційні представники Рено Україна обіцяють нам, що до кінця року на українському авторинку вже з’являться Renault Zoe та Renault Kangoo. Zoe, зокрема, має з’явитись на ринку в Листопаді поточного року.

“У нас вже є дилерська мережа в Києві, Одесі, та Львові”

Саме ці великі міста стали осередком розвитку електромобілів. За словами менеджера із корпоративних продаж Олександра Комаренка, у Львові приріст продаж електромобілів більший, ніж у будь якому іншому місті України.

Саме в таких містах як Київ, Львів та Одеса будуть розташовані дилерські центри продажу електромобілів Renault.

До речі, на питання про зручність електромобілів на великих відстанях та розташування зарядних станцій, Яна Міненко відповіла, що завжди користується «Оксі-Таксі» у Києві.

dscn2090
dscn2009
dscn2008
dscn2011

На саму ж виставку Renault привезли свої моделі електромобілів, котрі будуть офіційно продаватись в Україні. Зокрема це Renault ZOE, Renault Kangoo та Renault Twizy, котрим виділили окремий час прес-конференції Plug-In Україна, ще раз розповівши нам про їхні характеристики.

Схожі записи