Супер-електромобіль Audi R8 e-tron знято з виробництва

audi-r8-e-tron-electromobil_1

Kомпанія Audi разом з усім концерном Volkswagen вважає електромобілі однією з важливих складових перспективного модельного ряду. Однак спортивний електромобіль Audi R8 e-tron особливих очікувань розробників не виправдав, і його вирішено зняти з виробництва.

Зараз завершується доставка останніх замовлених машин, після чого випуск електромобіля буде припинений. Скільки купе вдалося продати, компанія офіційно не повідомляє, але інсайдери називають «менше ста штук» і це за два роки з початку серійного виробництва. І це не дивно, з огляду на ціну в мільйон євро. До речі, ця модель ніколи не була внесена в офіційний каталог. Для порівняння, електричний суперавтомобіль SLS AMG Coupé Electric Drive (2013 рік) коштував «всього» 416 500 євро.

Нагадаємо, що Audi R8 е-Tron почав свою історію з концепту e-tron 2009 року, побудованого ще за шефа з розвитку Майкла Діка. Тоді ж було вирішено перейти від концепту до серійної моделі, причому компанія Audi планувала випустити аж тисячу таких електромобілів вже в 2012 році. Але проект затягнувся.

audi-r8-e-tron-electromobil

У 2012-му передсерійний зразок машини встановив рекорд Нюрбургрінга для дорожніх електромобілів (8: 09.099, тільки через рік його побив електричний SLS – 7: 56.234), однак тодішній новий шеф Audi з розвитку Вольфганг Дюрхаймер програму заморозив (мовляв, занадто дорого, а 215 км ходу – явно замало). У червні 2013 року Дюрхаймер був звільнений, а його наступник Ульріх Хакенберг знову запустив проект в роботу. Уже восени 2013-го була побудована дюжина передсерійних «ерок». Потім вдалося радикально поліпшити акумулятори, і модель зробила ще один крок до серії.

У лютому 2015 року вийшло нове покоління купе R8, і логічно, що проект електромобіля перенесли на нього, так що дрібносерійна машина отримала вже новий кузов. Електромобіль мав два електродвигуна, які забезпечували 462 к.с. і крутний момент 920 Н • м. Вони дозволяли купе розганятися з нуля до сотні за 3,9 сек, і розвивати максимальну швидкість 250 км/год (обмежена електронікою). Запас ходу на одній зарядці становив 450 км. Представлений був остаточний варіант R8 e-tron в березні 2015-го в Женеві. І ось всього через півтора року проект закритий.

Та цей весь досвід не пропаде дарма, оскільки компанія дізналася багато нового про електричні трансмісії і використає всі технології для наступного покоління електричних транспортних засобів. Перша модель, яка має прийти на новому витку розвитку, – це буде розкішний електричний позашляховик нового покоління Audi e-tron Quattro.

Очікується, що він з’явиться на ринку в 2018 році і матиме хороші показники, але буде за більш привабливою ціною.

Схожі записи