Чи виникне криза з постачанням сировини для акумуляторів

sirovinaak_0

В середині 2020 років може виникнути криза в постачанні сировини для виготовлення акумуляторів. В акумуляторі для електричного авто присутній непростий склад металів – кобальт, літій, нікель та ще низка видів. Електрифікація транспорту трансформує попит та пропозицію цієї сировини. Фактично, ріст виробництва акумуляторів на протязі майбутнього десятиліття має подвоїтися. Останні дослідження вказують, що до середини 2020 років виробники батарей можуть зіштовхнутися з проблемою постачання сировини, що відтягне термін глобального виходу електромобілів на світовий ринок.

Що стимулює попит

  • Загальний об’єм продажу легкових електромобілів, включно і гібриди, в минулому році виріс більш ніж на 24%
  • Глобальні продажі чистих електричних авто складатимуть 7% від всіх продажів легкових авто до 2025 року, 14% до 2030 року та 38% до 2040 року.
  • Ємність акумуляторних батарей продовжує зростати в середньотерміновій перспективі
  • Елементи NMC 811 виробляють у більшому масштабі, що веде до збільшення попиту на нікель за рахунок кобальту та літію
  • Більшість автовиробників планує перейти на виробництво повністю електричних авто до 2050 року.

Зменшення вартості літію та кобальту

Знадобилося лише кілька років для того, щоб сектор батарей став могутнім рушієм попиту на літій. Використання літію в кожному типі літій-іонних акумуляторів означає, що його щорічний попит буде неодмінно зростати, складаючи більше 80% від загального попиту на літій до 2030 року.

Як і на літій, ціни на кобальт зменшилися за перше півріччя 2019 року. Низькі ціни можуть затримати деякі проекти з розробці родовищ. Тим не менш, галузь має ще боротися з надлишком проміжних продуктів до 2024 року. А наявність постачань в Китаї, які постійно коливаються, мабуть буде стимулювати будь-яке суттєве зростання ціни. Хоча кобальт виглядає складно у довготерміновій перспективі, використання високонікелевих батарей в електричних авто означає, що реальність дефіцитів більше, ніж очікувалось раніше.

Індонезія – ключ для нікелю

Хоча для акумулятора нікелю потрібно набагато менше, ніж інших металів, отримання потрібної кількості нікелю, яке знадобиться електромобілям до середини 2020 років буде складним завданням. Низька ціна на нікель перешкоджає розвитку будь-якого проекту, а з урахуванням термінів, часто до десяти років, інвестиції на здобич нікелю мають поступати вже зараз.

Виробництво високонікелевих потрійних батарей буде стимулювати більш високий попит на нікель та кобальт, тож дефіцит цих металів стає реальнішим. Багато в чому це пов’язано з розвитком промисловості Індонезії для обслуговування як сектору нержавіючої сталі, так і попиту на акумулятори, який зростає.

Графіт

Передбачити ситуацію з графітом простіше, не дивлячись на величезний попит на цей матеріал. Проблем зі здобиччю графіту у Східній Африці не передбачається. Синтетичний графіт отримувати складніше, беручи до уваги порушення виробництва голчатої коксової сировини внаслідок нових правил IMO 2020 та зростання у сталеливарному секторі Китаю.

Марганець

Марганцева індустрія розвивається стабільно, у цій царині мало що зміниться, незалежно від того, скільки електрокарів буде випускатися. Стабільне постачання сульфату марганцю буде мати вирішальне значення для виробників батарей NMC, але тут не передбачають ніяких проблем з боку постачальників.

Що значить для інвесторів інвестиції у батарейну сировину

Не дивлячись на значний попит сировини для акумуляторів, інвесторам доки що немає чого хвилюватися. Задовольнити попит – не є проблемою для ключових постачальників металів у наш час. У багатьох випадках пропозиція обумовлює попит.

Схожі записи