«Ощадбанк» першим почав надавати кредити на електромобілі

Український державний банк «Ощадбанк» презентував програму кредитування покупки електромобілів. Крім самих автомобілів, програма поширюється і на супутні товари – акумулятори і домашні зарядні станції. За словами глави банку Андрія Пишного, «Ощадбанк» першим в Україні запустив програму кредитування електрокарів.

Умови кредиту доступні на сайті «Ощадбанку». Вони включають в себе авансовий внесок у розмірі 25%, термін дії до 7 років, разову комісію у 2% від загальної суми кредиту і процентну ставку в 22,5% річних. Зазначимо, що ці умови практично ідентичні умовам кредитування покупки звичайного автомобіля, з тією лише різницею, що процентна ставка на купівлю бензинового авто на 0,5% вище і складає 23%.

Що стосується супутніх товарів – умови більш жорсткі. Аванс – 30% від вартості товару, 25% річних, 36 місяців на погашення кредиту і комісія в 3% за надання кредиту.

Новина про запуск <strong)кредитування електромобілів викликала критичні відгуки. Багато користувачі пишуть, що 22,5% річних – непосильна ноша для бажаючих придбати електромобіль. Також відзначають, що сенсу в подібному кредиті особливо немає, враховуючи, що він майже нічим не відрізняється від звичайного автомобільного кредитування.

З критикою згодні не всі. За словами Назара Шимоне-Давида, засновника Tesla Club Ukraine, така висока річна відсоткова ставка обумовлений тими ж причинами, що і високі ставки на депозити в країні. «Сам факт, що «Ощадбанк» звернув на це увагу і відкрито говорить про електрокарах, багато про що говорить. Раніше взагалі не кредитували. Це означає, що скоро піде конкуренція, підтягнуться інші банки і все буде добре», — прокоментував Назар.

Андрій Пишний, у свою чергу, проводить аналогії з ЄС і стверджує, що продажі автомобілів в Європі зросли більш, ніж в два рази, до 25 000 авто за перший квартал цього року. Крім цього, кредитування автомобілів буде проходити в рамках програми енергозбереження та екологічної безпеки країни.

Нагадаємо, в травні цього року депутати прийняли два законопроекти, що спрощують ввезення електромобілів в Україну. Перший на 5 років звільняє імпортерів електромобілів від ПДВ і акцизів на ввезення, другий — скасовує ввізне мито на електромобілі.

Схожі записи