Податки на електромобілі в Україні скасують остаточно

elektromobil_123

Народні депутати зареєстрували у парламенті законопроект, який передбачає зняття ПДВ на імпорт електромобілів.

Як завжди першоджерелом новини є Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів. Цей закон буде стимулювати розвиток ринку електромобілів в Україні. Навряд чи ми коли-небудь дочекаємось до заохочувальних премій в 3-4 тисячі євро, як у Німеччині чи податкових пільг як в Каліфорнії при купівлі електромобіля. Але хоча б не заважали..

“Ми прекрасно розуміємо, що так як у США чи Європі, наша держава не платитиме за покупку електромобілів. Ми ставимо реальні завдання. Ми хочемо просто скасувати податок. Зараз у Верховній Раді є три групи нардепів: одні вважають, що потрібно дати пільги на ПДВ при імпорті електромобілів. Інша група підтримує те, щоб податок зняли і на імпорт, і виготовлення автомобілів з електромоторами. Третя група боїться, що закон назвуть у народі “Tesla для депутата”. Я вважаю, що доб’ємось зняття податку з електромобілів. Наступним кроком буде зняття ПДВ із гібридними силовими установками та двигуна малого об’єму”, – каже Олег Назаренко.

Серед автовиробників офіційно в Україні до цих пір ніхто електромобілів не продавав. Першою зголосилась продавати та відповідно надавати гарантійне обслуговування електромобілів компанія Рено. Всі решта продажі організовують дилери на свій страх і ризик. Гарантійне та післягарантійне обслуговування також проводять під свою відповідальність. Це не надто вселяє впевненість в потенційних покупців електромобілів.

“Імпортери хочуть ввозити електромобілі. Але дуже важко добитись, щоб завод прийняв рішення продавати ці машини в Україні. Це не просто відвантажити партію машин. Потрібно зробити пакет для для поганих доріг, тобто машина повинна відповідати українським реаліям. Але робота йде, сподіваюсь, що скоро до нас почнуть офіційно постачати машини з електродвигунами”, – розповів Олег Назаренко.

Якщо цей закон стане реальністю, то наступний крок для розвитку електромобілів в Україні – встановлення мережі електрозаправок, яке також без державної допомоги не обійдеться.

Схожі записи