В Україні “бум” на електромобілі

vvuu_atareya

Сьогодні, чи не кожного дня можна зустріти на вулицях великих українських міст електромобілі.

Згідно з інформацією Державної фіскальної служби України, за перші вісім місяців 2016 року в Україну було ввезено 1550 автомобілів з електричними двигунами.

Такі показники у два рази перевищили результати минулого року, коли був імпортований 731 електромобіль.

Автомобілісти вибирають електромобілі, так як вони у 30 разів економніші в експлуатації своїх бензинових аналогів, відзначає гендиректор компанії Електромобілі (займається імпортом і виробництвом електромобілів в Україні) Олександр Туз.

Продаж електромобілів в Україні: стрімкий ріст

Продажі електромобілів вже сьогодні перевищили прогнози, відзначає старший аналітик ІК “Арт Капітал” Олексій Андрейченко. За його словами, значне зростання пов’язане з тим, що в минулому році була низька база порівняння.

“Судячи зі статистики за 8 місяців, електромобілі в цьому році підуть ще далі, в бік 2-2,5 тис.”, – каже Андрейченко. “А отже, їх частка складе 3,5%”.

Аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко зазначає, що екологічних автомобілів було б ще більше, якби встигала розвиватися інфраструктура. Є хороший приклад продавців Nissan Leaf з Харкова. Там вони продають машини і самостійно встановлюють електрозаправки.

“Йдуть і домовляються з торговими центрами і парковками”, – говорить Сіренко.

Нагадаємо, в 2014 за весь рік ввезли лише 95 електромобілів, в 2015 – вже 731 одиницю. Їх частка в загальному обсязі продажів нових автомобілів в 2015 році становила – 1,5%. За словами аналітика ІК Арт Капітал, це непоганий показник – середній між Францією – 1,2%, і Швейцарією – 2%.

Проблеми ринку елеткромобілів в Україні

Однак, є й стримуючі чинники. За словами Олександра Туза, сьогодні покупці не можуть поставити машини на облік через проблеми з отриманням сертифікатів. Це триває вже четвертий місяць поспіль.

Крім цього, у імпортерів є складності з забезпеченням гарантії. “В Україну нові машини фактично ніхто не завозить. Навіть у Tesla найближчий центр обслуговування перебуває десь в Австрії, за тисячі кілометрів”, – пояснює Сіренко.

Схожі записи