Турки створили електромобіль і заявили, що він кращий за Tesla

Турецький автопром навряд чи можна віднести до числа світових лідерів – тим емоційніше місцеві чиновники сприймають будь-який оригінальний національний проект – такий, як перший в історії Туреччини електромобіль. Тому не дивно, що один з турецьких міністрів явно перестарався в оцінках.

Якби не занадто сміливі заяви вищих державних чинів, Pehlivan Elektrak (так назвали перший турецький електромобіль) залишився б цілком гідним студентським проектом – його розробила команда з 16 учнів інженерного факультету Фракійського університету. Цей електромобіль з карбоновим кузовом навіть встиг здійснити успішну подорож по Балканах, за два тижні відвідавши Болгарію, Албанію, Чорногорію та Боснію. Однак чиновники явно побачили в студентському проекті щось більше.

“Наш автомобіль кращий і безпечніший, ніж Tesla”, – заявив, наприклад, міністр науки і технологій Туреччини Фікрі Ісик.

“У той час як компанія Tesla змушена будувати зарядні станції, у нас така станція вже вбудована в автомобіль – це розроблений нами двигун, який дозволяє збільшити дальність поїздки”, – цитує міністра газета Hurriyet Daily News.
Втім, що ж такого унікального в їх силовій установці, Ісик розповідати не став. Варто відзначити, що силова установка з двигуном внутрішнього згоряння в якості зарядного пристрою для акумуляторів – схема, яка давним-давно випробувана автовиробниками. Наприклад, для електромобіля BMW i3 в якості опції пропонується невеликий бензиновий двигун, який заряджає акумулятори.

Та й характеристики електромобіля явно далекі від рекордних: на одній зарядці своїх літієвих акумуляторів він здатний проїхати 100 кілометрів, а максимальна швидкість цього електрокара масою 190 кг складає 110 кілометрів на годину. Втім, творці не збираються зупинятися на досягнутому і скоро обіцяють представити нову модель, джерелом енергії в якій будуть служити батареї і сонячні панелі.

Схожі записи