Toyota пояснили, чому відстають у виробництві електромобілів

chomu_toyota_vidstae_ecoavto

Toyota, без сумнівів, сьогодні відстає від решти автомобільних компаній, коли мова заходить про електромобілі. На ринку у них немає жодного електромобіля. Із невеличкою поправкою для Rav4 EV, котрий працює на трансмісії Tesla та не виходитиме у виробництво найближчими роками (якщо взагалі виходитиме), та гібрид Prius Prime.

Такеши Учиямада, керівник Toyota, пояснив, чому компанія не робить ніяких кроків у напрямку електротранспорту.

«Мушу сказати, що ми не проти електромобілів. Але для того, щоб електромобіль міг пройти значні відстані, сьогодні він має бути навантажений великою кількістю батарей, для зарядки котрих потрібно багато часу. Існує також питання часу автономної роботи. Не зважаючи на правила, котрі сприяють розвитку електромобілів, починають діяти в таких країнах як США та Китай, ми в Toyota скептично відносимось до швидкого переходу на «чисті» електромобілі. Ми враховуємо питання, пов’язані із зручністю користувачів.»

Якщо трішки проаналізувати слова Такеши (наведені вище та кілька фраз із того ж інтерв’ю), Toyota чекають, коли «правила стануть ще м’якшими» для компанії, аби вони перемкнулись на електромобілі.

Втім, не варто сприймати слова Учиямади так серйозно, адже насправді все трішки не так…

Власне, Toyota не чекає, коли умови стануть сприятливішими для електромобілів. Компанія активно підтримує сповільнення розвитку законів щодо підтримки електромобілів. Це робить їх мотиви зрозумілими і без слів керівників.

Справа в тому, що протягом десятиліть Toyota робила ставку на більш ефективні та довговічні двигуни внутрішнього згоряння, і вони добились успіху в цій сфері. Їхні активи тепер пов’язані з виробництвом цих двигунів, тож електромобілі Toyota зараз не в їхніх приорітетах.

Це правда, що електродвигуни не ідеальні, в них велике простір для покращень та інновацій, але навіть в цьому світлі не можна сказати, що вони є невигідними чи, тим паче, нежиттєздатними. Tesla, Nissan, Renault та багато інших довели світові, що електродвигуни можуть бути конкурентоспроможними і продають електромобілі тисячами щомісяця.

Учиямада сказав, що компанія чекає прориву в області електродвигунів, замість того, аби поступово їх покращувати. Можливо це й так. Можливо компанія чекає, коли електродвигуни стануть рентабельнішими, а до того моменту добре зароблятимуть й на своїх більш класичних моделях. На це схоже, але слова керівника компанії трохи бентежать.

Схожі записи