До Львова прибули учасники навколосвітньої подорожі на електромобілях

lviv_probih

Два місяці тому одинадцять міжнародних команд, в т.ч. з Італії, Іспанії, Німеччини, Австрії, Швейцарії, США, Китаю, Угорщини, Чехії, стартували з Барселони на електрокарах, щоб за наступні 80 днів проїхати на них навколо земної кулі, і таким чином побити рекорд Рафаеля де Местре, якому на аналогічну мандрівку знадобилось 127 днів.

«З Барселони ми літаком дістались до Португалії, далі — в Канаду, з Канади до Америки, з Америки знову літаком до Китаю, з Китаю до Казахстану. У Казахстані ми колесо зламали. Потім в’їхали в Росію і швидко-швидко через Москву дістались до України. І тут нам дуже добре», — розповів Томас Вінсент (Tomas Vincent), член екіпажу з Чехії, на зустрічі з захопленими львів’янами на центральній площі Ринок у п’ятницю, 12 серпня.

Загалом учасникам автопробігу доведеться подолати 25 тис. км. Їхній маршрут пролягає через три континенти. За день «електричні конячки» долають 500-700 кілометрів шляху. Рухаються від однієї зарядної станції до іншої. Однієї зарядки вистачає їм на 380-400 км.

Встановлення світового рекорду — не єдина мета 80edays. Його організатори таким чином популяризують електромобілі як екологічний вид транспорту.

За словами Т.Вінсента, у навколосвітній подорожі беруть участь вісім Tesla Model S, одна Tesla Roadster, китайська Denza та електроавтобус угорського виробництва. Але найбільше чеський гонщик розхвалював саме свою Tesla Model S: «Це — прекрасний електромобіль. Тихий. Дуже швидкий — до 100 кілометрів розганяється за 3,3 секунди. Це більше, ніж Ferrari».

У Львові підтримати учасників марафону приїхали місцеві щасливі власники електрокарів. Серед них і Олександр Дончак, фотограф за фахом. «Після електрокара не хочеться пересідати ні на бензин, ні на дизпаливо», — зізнався він.

З боку міської влади гостей привітав радник мера з питань безпеки, директор ЛКП «Муніципальна дружина» Юрій Діль: «Ми раді вітати учасників міжнародного всесвітнього турне «80 днів навколо світу». У Львові ми, напевно, будемо популяризувати кожного дня і кожного року, щоб люди пересідали на електрокари». Представник мерії зазначив, що на сьогодні в місті функціонують близько 25 безкоштовних зарядних станцій для електромобілів. Готелі та банки встановлюють їх власним коштом, щоб привабити клієнтів.

З України учасники автопробігу вирушать до Угорщини, далі поїдуть в Словаччину, Чехію… По дорозі планують зазирнути також на Венеціанський кінофестиваль, який відбуватиметься 7-17 вересня.

Бонус. Музичний виступ водіїв електрокарів у Львові

Схожі записи